Tofu:
· Potong tofu (5 cm x 5 cm lebar) dan (1 cm tebal) à 10- 12 potongan
· Panaskan nonstick frying pan dengan 2-3 sudu besar minyak masak dan gorengkan tofu tadi sehingga garing/kekuningan dibahagian luar (bahagian tengah dibiarkan lembut)
Tofu Sauce:
· Bahan-bahan:
- 2 sudu kecil madu
- 2 ulas bawang putih (cincang)
- 2 sudu kecil cili flakes/serbuk cili
- 1 1/2 sudu besar kicap masin
- 2 sudu kecil sesame oil / minyak bijan
- 2 batang daun bawang (hiris halus)
- sesame seeds / biji bijan (hiasan)
· Gaulkan semua bahan-bahan di atas kecuali sesame seeds kemudian rasa dan ubah mengikut citarasa anda.
· Tuangkan di atas tofu yang telah digoreng tadi.
· Kemudian taburkan sesame seeds sebagai hiasan
Maangchi Tofu side dishes: http://www.youtube.com/watch?v=J64UnMsgq_0
No comments:
Post a Comment