Resepi Puding Karamel/ Caramel Custard Recipe

Resepi ini paling simple dan mudah yang pernah saya cuba yang diadaptasi dari "youtube: cooking with dog". Servings: 4 persons.



Bahan-bahan Karamel:
  • 4 sudu besar gula 
  • 1-2 sudu besar air

Cara-cara: 
  • Masukkan gula dan air ke dalam periuk. Panaskan dengan api sederhana sehingga bertukar warna sedikit kekuningan.
  • Goyangkan (swirl) periuk sehingga semua gula dicairkan. **Jangan sesekali kacau dengan sudu atau sudip**
  • Angkat periuk apabila warna gula bertukar menjadi kuning-coklat
  • Tuangkan kesemua karamel di dalam 4 cawan ramekin yang berbeza  


Bahan-bahan Puding:
  • 2 biji telur (basuh dengan bersih)
  • 250 ml susu 
  • 4 sudu besar gula 

Cara-cara:
  • Kacau telur sehingga sebati di dalam bekas yang agak besar (jangan whisk terlalu kuat, untuk mengurangkan buih)
  • Campurkan susu dan gula di dalam periuk. Panaskan dengan api sederhana sehingga semua gula cair. (jangan sampai terlalu panas / mendidih kerana ini akan membuat telur menjadi masak apabila dicampurkan nanti)
  • Tuangkan campuran susu dan gula ke dalam telur sedikit demi sedikit sambil kacau perlahan-lahan. 
  • Tapiskan kesemua campuran tersebut dengan berhati-hati (tanpa menghasilkan buih)
  • Kemudian tuang secara sama-rata ke dalam cawan-cawan ramekin yang mengandungi karamel tadi
  • Tutup bekas ramekin dengan aluminium foil
  • Panaskan air di dalam periuk besar dengan api sederhana. Masukkan tuala dapur yang bersih ke dalam periuk tersebut (untuk menghalang direct heating). Kemudian masukkan bekas-bekas ramekin tersebut. Pastikan air menutupi separuh daripada cawan ramekin. Tutup periuk dan pastikan airnya tidak mendidih. 
  • Stim untuk 18-20 minit
  • Angkat dan biarkan sebentar di dalam suhu bilik kemudian masukkan di dalam peti sejuk. Biarkan semalaman / sekurang-kurangnya 6 jam. 
  • Hidangkan: Ambil pisau kecil dan kikis keliling puding kemudian tangkupkan ke atas piring kecil. 
*Selamat mencuba =)