Seasoned Dried Radish Strips ( Mumallaengi-muchim ) - Korean Sidedish


Bahan-bahan:
  • 200g lobak putih yang dikeringkan (Korean food store)
  • 1 sudu besar minyak masak
  • 3 ulas bawang putih (tumbuk)
  • 2 batang daun bawang (hiris halus)
  • 3 sudu besar sos ikan (jenama squid?)
  • 5 sudu besar serbuk cili korea (hot pepper flakes)
  • 5 sudu besar sirap jagung (corn syrup)
  • 1 sudu kecil garam 
  • Roasted sesame seed (biji bijan)      

 Cara-cara: 

  1. Basuh lobak putih dan ramas kuat2 untuk buangkan kekotoran. Bilas 3 kali.
  2. Rendam selama 7-8 minit.
  3. Campurkan bawang putih, daun bawang, sos ikan, serbuk cili, sirap jagung dan garam. Gaul sebati. 
  4. Toskan lobak putih yang telah direndam. Ramas kuat-kuat untuk buang air berlebihan. 
  5. Panaskan kuali dengan 1 sudu besar minyak masak. Masukkan lobak putih dan kacau selama 1 minit.
  6. Satukan lobak putih dan campuran cili. Gaul dan ramas lagi dengan bersemangat ;)
  7. Taburkan sedikit biji bijan untuk hiasan. 
  8. Hidangkan bersama nasi panas dan sup pilihan anda. Rasanya pedas-pedas, manis dan masin ;)  
- Dried radish strips ni di kategorikan sebagai "well-being" food oleh orang korea. Lebih kurang ginseng jugak la agaknye. Health benefits: kencing manis, anti-cancer, darah tinggi etc.

Selamat mencuba Korean Sidedish ini!



No comments:

Post a Comment