- 1/2 ekor ayam yang telah dipotong
- 1 biji bawang besar*
- 3 biji bawang merah*
- 2 ulas bawang putih*
- 1 inci halia*
- 1 sudu besar serbuk cili / 5-10 tangkai cili kering (ikut nak pedas mana)
- 1 batang serai dititik
- 1 batang kayu manis
- 2 biji buah pelaga
- 1 biji bunga lawang
- Serbuk kari babas
- 3 sudu besar Kicap manis
Cara-Cara untuk resepi kari ayam tanpa santan:
- Blend semua bahan-bahan bertanda *
- Panaskan minyak dan tumis kayu manis, buah pelaga, bunga lawang dan serai sehingga naik bau
- Masukkan bahan-bahan yang diblend, tumis sehingga naik bau
- Campurkan serbuk kari babas, serbuk cili dan kicap manis dengan sedikit air kemudian tuang ke dalam periuk. Tumis sehingga pecah minyak.
- Masukkan ayam dan tambah air ikut kepekatan yang anda mahu, kecilkan api dan biarkan sehingga masak dan empuk. Tambah air jika terlalu pekat
- Masukkan garam, serbuk perasa dan sedikit gula. Gaulkan sebati.
- Anda boleh tambah bahan-bahan lain seperti kentang, carrot dan tomato jika anda mahu.
Selamat Mencuba :)
No comments:
Post a Comment